Краят на годината е и всеки ден изникват нови инициативи и предизвикателства за новата година, цели и планове. В шивашкия свят не сме по-назад, ха-ха.

Както всяка година и аз се хвърлям с всички сили в няколко с ясното съзнание, че едва ли ще доведа дори едно от тях до край, но карай – важното е, че опитваме.

Сега ще ви разкажа, за тези, които са ми най-интересни и мисля да участвам в тях.

#SewMyStyle – това е инициатива, чиято цел е да насочи вниманието към т. нар. slow fashion (бавна мода) и също да окуражи повече жени да се запознаят с шиенето, че не е толкова трудно да се ушие малък гардероб. Миналата година го хостваше Alex Bartholomew, тука можете да видите миналогодишния пост за записване и обявените кройки. Това беше другото – има предварителен план за 12 кройки на различни дизайнери, по една на месец. На заявилите участие, изпращат кодове за отстъпки за кройката за дадения месец, а често има отстъпки на сайтове за платове и месечни награди В края на месеца всички пускат снимки на готовата дреха с хаштаг #sewmystyle. Чудесна инициатива, а как никой от моделите не ми хареса. Никой! Разбира се, че нищо не уших.

Тази година съм решена да ушия поне някаква част – над половината модели ми харесват и НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ 🙂 Тази година го хоства Jessica Lorraine и може да видите тазгодишните модели в поста в блога ѝ. Само да кажа, че 2 от тях още не са обявени, от останалите 10 не ми харесват само 2, което си е win.

Записването за януари беше до 23 декември и януарските кодове вече са разпратени. Има група във фейсбук, а снимки ще се споделят основно в инстаграм. Ако желаете да се включите в движение, можете да се запишете в блога на Джесика, но код за намаление ще получите чак следващия месец.

52 Week Sewing Challenge е друго предизвикателство. Както се подразбира от заглавието, всяка седмица се шие нещо различно – нещо пухкаво/ жълто/ за животно/ от последния плат, който купихте/ с копчета/ червено.. и така нататък, схванахте идеята. Това предизвикателство е организирано във едноименната фейсбук група, и участниците имат свободата да приемат седмичната тема или да не я приемат и да си шият нещо друго. Целта е да излезем от рамките и да пробваме нещо ново.

И последно, 2018 RTW Fast – цяла година “пости”от купуване на дрехи. Инициативата е на Sarah Gunn, постът е в блога ѝ  Goodbye Valentino. Интересното е, че тази инициатива е за втори път, предния път е бил 2014. Правилата са ясни – никакво купуване на дрехи цяла година. Единствени изключения: бельо, чорапи, бижута, чанти, колани (булчинска/шаферска рокля). Тва е. Който иска да се включи, имате по-малко от седмица да си купите каквито дрехи мислите, че ще ви трябват и няма да можете да си ушиете. Всички подробности по записването са в посочения пост по-горе.

Мисля, че ще е много забавна година с много шиене 🙂

Save

Save

Save

Save